Tuesday, June 12, 2018

Erasmus+ koolitus Cannes'is

8.-19. augustini 2016. aastal oli mul suurepärane võimalus sõita Erasmus+ projekti raames prantsuse keele õpetajatle mõeldud kahenädalasele täiendkoolitusele Lõuna-Prantsusmaale Cannes'i. Koolitus kandis nime "C’est comme ça que ça se dit" ning keskendus kaasaegsele prantsuse keelele, eriti sellele prantsuse keelele, mida räägivad noored ning mis on omakorda mõjutanud nii meedia, laulukirjutajate kui ka näitlejate sõnakasutust.

Koolitus oli väga kasulik ja informatiivne, õppisin palju uut ning sain juurde erinevaid õppematerjale, mida olen hiljem tunnis oma õpilastega kasutanud. Gustav Adolfi Gümnaasiumis on keskkoolis prantsuse keele tundides üheks teemaks noortekeel, selle fenomen ja kasutamine -- tänu Erasmus+ koolitusel saadud teadmistele saan seda teemat oma õpilastele paremini seletada ning tuua teemat ilmekalt iseloomustavaid näiteid.

Sellel koolitusel olid prantsuse keele õpetajad üle kogu maailma -- näiteks Brasiiliast, Hispaaniast, Soomest, Horvaatiast jne. Rühm oli väike, meid oli kokku 10 inimese ringis, aga kuna tegemist oli prantsuse keele õpetajatega, siis toimusid loengud ja kogu omavaheline suhtlus prantsuse keeles, mis omakorda oli meile kõigile heaks keele praktiseerimisvõimaluseks. 

Meie väike, aga väga tore prantsuse keele õpetajate rühm

Loengud algasid hommikul kell 9 ning kestsid paar tundi kuni lõunapausini ja jätkusid edasi pärastlõunal kuni kella 15-16, sõltuvalt päevast, kokku kestis kahenädalane koolitus 50 akadeemilist tundi. Nädalavahetuseti loenguid ei olnud. Selline tempo oli igati sobiv, sest lisaks koolitusele jäi mul aega avastada nii Cannes'i kui ka Cannes'i lähiümbrust. 

Koolitus toimus Cannes'i rahvusvahelises ülikoolis ning oli hästi organiseeritud. Oli tunda, et sissetöötatud süsteem toimis. Kuna veidi enne meie koolitust oli Nice'is toimunud terrorirünnak, siis rakendati Cannes'is kõikjal kõrgendatud turvameetmeid, nii ka meie Cannes'i rahvusvahelises ülikoolis. Pean tunnistama, et tundsin end ülikoolilinnakus väga turvaliselt.
Vaade klassist, kus toimusid hommikul ja pärastlõunal loengud.

Kursus toimus rahvusvahelise ülikooli ruumides, mis ümbritses kõrge müür ning kuhu pääses läbi lukustatud värava dokumendi ettenäitamisel. Samas asusid ka üliõpilaselamu, kohvik,söökla, päikeseterrass. Klassiruumi akendest paistsid palmid ja kutsuv Vahemeri ning päeval oli sooja varjus 30 kraadi ringis. Tegemist oli tõelise puhkusega, kus pärast intensiivseid loenguid piisas vaid jalutada 200 meetrit, et Vahemeres ujuda ja rannas päevitada.
200 meetri kaugusel loenguruumist ootas Vahemeri ja liivarand

Cannes asub Lõuna-Prantsusmaal Vahemere ääres ning on eeskätt tuntud oma pika liivaranna, promenaadi ja filmifestivali tõttu.
Vaade Cannes'ile, taamal paistab Palais des Festivals et des Congrès, kus toimub igal aastal maailmakuulus filmifestival

Cannes'ist mitte väga kaugel asuvad Nice, Monaco, Antibes, Grasse, kuhu ka oma reisi ajal jõudsin. Erasmus+ koolitus on fantastiline kogemus lisaks koolituseteemale tutvuda kohaliku maa kultuuri ja vaatamisväärsustega. Oma Lõuna-Prantsusmaal saadud kultuurialaseid teadmisi olen ka tundides ära kasutanud, näiteks siis, kui rääkisime õpilastega parfüümidest ja parfüümipealinnast Grasse'ist või siis kui valmistasin neid ette olümpiaadiks, mille teemaks oli Lõuna-Prantsusmaa. 
Parfüümipealinnas Grassse'is lõhnu nuusutamas
Antibes-- linnake, mida armastas Picasso
ning kus asub Picasso muuseum





























Mul on väga hea meel, et sain Erasmus+ projekti raames koolitusel osaleda. See andis mulle uusi ideid, teadmisi, tõstis motivatsiooni ja avardas maailmapilti. Tundsin, et minus oli tagasi tulles rohkem energiat ning et kaks nädalat mugavustsoonist ja rutiinist väljaastumist oli väga vajalik.

Dagmar Hallmägi
Gustav Adolfi Gümnaasiumi prantsuse keele õpetaja













No comments:

Post a Comment