Wednesday, June 13, 2018

Civrieux d'Azergeus veebruar-märts 2018, Prantsusmaa

ERASMUS + CIVRIEUX D’AZERGUES, PRANTSUSMAA, 25.veebruar – 3.märts 2018

KOOL – NOTRE-DAME DE LOURDES, hõlmab lasteaeda, algkooli ja põhikooli, ligikaudu 700 õpilast, eraõppeasutus, osaks suuremast koolide võrgust. Töövarjuks võõrkeeleõpetajatele, et jälgida töömeetodeid ja panna tähele kasulikke, huvitavaid asju ja neid edastada kolleegidele. Lisaks valmistasin ette õpilasvahetust Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Laagna gümnaasiumi õpilatega.
Reis Tallinn – Frankfurt – Lyon lennukiga, lennujaama tuli vastu direktor hr Nouvel ja sõidutas mu koolist 5 minutilise jalutuskäigu kaugusel olevasse korralikku hotelli. Civrieux d’Azergues on umbes 20 minuti bussisõidu kaugusel Lyonist. Kogu reis kestis ligikaudu 14 tundi.
Esmaspäeva hommikul alustasin tundide vaatlemisega, ette oli nähtud 25 tundi (à 55 minutit), võõrkeeltest inglise, saksa, hispaania, itaalia ja minu palvel ka mõned prantsuse keele tunnid.
Esimene päev kohe 7 tundi. Täislaks! Esimene mulje – õpilased nagu meil (kõik ei osale samal tasemel ja sama aktiivselt, mõni rikub korda jne), keeleõppes rühmad nagu meil, aga väga erineva suurusega, sõltuvalt keelest 5 (itaalia keel) kuni 25 (inglise keel, sisuliselt terve klass) õpilast. Õpilaste inglise keele tase jääb meie omadele kõvasti alla, igas klassis paar helget pead.
Teisipäev samuti tunnid, tutvumine õpetajatega ja koolimajaga: peahoone endine loss, kus asub direktori kabinet ja sekretärid ja paar-kolm klassiruumi, mõned uued ehitised, igas klassis internetivalmidus ja ekraanid-projektorid, mida ka kasutati. Tähelepanek: õpilastel on kooli territooriumil kogu päeva jooksul (8.15 – 17.15) mobiiltelefonide kasutamine keelatud. Igal õpetajal on kooli poolt personaalne arvuti, õpilastel võimalik kasutada tahvelarvuteid. Kõigest hoolimata kasutavad õpetajad palju koopiaid.
Kolmapäev samuti tunnid. Söömine kooli sööklas, suur valik, väga professionaalne kokk. Kolmapäeviti peale lõunat tunde ei ole, seega otsustasin külastada Lyoni. Väga ilus linn, vanalinna osa pole kuigi suur, jõudis kolme tunniga palju vaadata, aga lund hakkas sadama ja oli külm.
Neljapäeva hommikul lumi maas ja paras segadus: kooli jõudis kolmandik õpilasi ja pooled õpetajad. Liikluses kaos, hoiatused TVs ja raadios, õnnetused, nagu Eestis peale esimest lund. Minu tundide vaatlemine asendus tundide andmisega. 55 õpilast 4.klassidest (meie mõistes 8.klassidest) olid peagi osalemas õpilasvahetuses, aprillis võõrustajatena ja mais ise Eestisse sõites. Meie huvi oli harjutada prantsuse keelt, nende huvi lisaks Eestiga tutvumisele harjutada inglise keelt. Seega andsin 4 tundi inglise keeles tutvustades Eestit, Tallinna, Gustav Adolfi Gümnaasiumi (pool jutust tuli siiski prantsuse keeles üle rääkida). Huvi oli suur. Õhtul õpilasvahetuses osalevate õpetajate ja direktoriga restoranis kohaliku kultuuriga tutvumine.
Reedel toimus kohtumine direktori kabinetis kooli juhiga, palju huvitavat infot, nt direktoril puudub võimalus õpetajat vallandada või talle lisakohustuste eest lisatasu maksta.
Koosolek õpilasvahetuses osalevate õpetajatega, et paika panna eestlaste programm Prantsusmaal ja veidi prantslaste programmi Eestis. Seejärel tegin jalutuskäigu linnas.
Laupäeval tagasisõit, seekord sai 8 tunniga hakkama.
Kokkuvõtteks: õpilased nagu meil, õpetajad nagu meil, meetodid nagu meil. Vähem kasutati keeletundides kuulamisharjutusi, ainult 1 õpetaja kuuest rääkis kogu tunni võõrkeeles. E õppekeskkond on kasutusel, aga kõikidel õpilastel ühesugune päevik, kuhu kirjutati käsitsi kodused ülesande, direktor rõhutas, et see on kasulik ja vajalik. Vahetundides peavad korda järelevaatajad, kes annavad ka kord nädalas hinnangu iga õpilase käitumisele. Nende palk natuke väiksem õpetajate omast. Osades tundides 2 õpetajat, 1 viib tundi läbi ja teine jälgib ja aitab vajadusel paari mahajäänut. Osades tundides ka abiõpetajad, kes tegelevad spetsiaalselt vajalikul määral ühe erivajadusega õpilasega, raha eraldab omavalitsus, palk palju väiksem õpetaja omast ja töötada tohib maksimaalselt 2 aastat. Klassijuhatajate süsteem erinev, 1 õpetaja on nt igal aastal 6.klassi juhataja.


Vaade hotelliaknast neljapäeva hommikul

Kooli hoov neljapäeval.

Prantsuse keele tund.

No comments:

Post a Comment