Friday, June 30, 2017

Töövarjuks Notre Dame de Lourdes alg- ja põhikoolis

Veetsin imetoreda nädala (22.11.2015 - 28.11.2015) Prantsusmaal, olles Erasmus + projekti raames töövarjuks oma kolleegile Christine Grangette’ile. Notre Dame de Lourdes’ alg- ja põhikool asub Lyoni külje all (15 km linnast), maalilises kohas nimega Civrieux d’Azergues. Tegemist on meie mõistes natuke mõisakooli tüüpi kooliga, kus ühes kompleksis õpivad koos lasteaia ning alg- ja põhikooli õpilased.

Notre Dame de Lourdes alg- ja põhikooli siseõu


Minu uudishimu hõlmas tegelikult kõike, nt kuidas kulgeb üks koolipäev ühes klassis? kuidas on õpilased klassidesse-rühmadesse jaotatud? milliseid aineid õpetatakse ja kuidas hinnatakse? jne. Selleks, et mitte liialt laiali valguda sai konkreetseks eesmärgiks jälgida, mil määral ja kus on õppetöösse kaasatud kaasaegne tehnoloogia.

Kuna tegemist on erakooliga suurlinna lähedal, siis tehniliselt olid nad hästi varustatud – igas klassis valge tahvel ja projektor, kaks klassikomplekti tahvelarvuteid, koolis kaks arvutiklassi ning väga hea tarkvaraga raamatukoguprogramm, mis võimaldas juba algkooli õpilastel ise endale sobivaid ja/või vajalikke raamatuid laenutada (piisas ühest nö täiskasvanust-järelevaatajast, kelle roll oligi õpilasi jälgida ja vajadusel suunata-toetada vajaliku leidmisel).

Arvutiklass algkoolis

Õppetöös sõltus IT kasutamine pigem õpetaja hoiakust ja aktiivsusest. Palju oli lihtsalt õpiku materjali reprodutseerimist seinal aga sattusin ka paari väga huvitavasse algkooli tundi, kus häälikute ja kirjapildi õppimiseks oli kasutusel spetsiaalne interaktiivne ja eakohane õppekomplekt "Au pays des Alfas". Mulle meeldisid väga mitmed just grammatika õpetamiseks kasutusel olnud äpid, mida põhimõtteliselt saaks kasutada ka meie laste õpetamisel aga kahjuks on nad tasulised.
Õiget häälikut otsimas

Koolis töötab oli 2 mehest koosnev IT tugigrupp, kuid üks neist kahest tegeles pigem majandusvaldkonna probleemidega. Neil ei olnud veel 3D printerit aga külaskäigul ühte teise väikesesse kooli nägin ka 3D printeri kasutamist poiste käsitöötunnis.

3D printeri kasutamine poiste tööõpetuse klassis

Vastuvõtt oli väga soe ja südamilik ning teades minu huvi IT valdkonna vastu, organiseeriti mulle veel kahe põhikooli külastus, üks neist Lyoni linnas ja teine 100 km Lyonist Alpide poole.

Tagasi kodus olles tegin kolm ettekannet kolleegidele.  Soovi korral saab põhjalikuma ülevaate töövarjunädalast  Prantsusmaal  : https://docs.google.com/presentation/d/1XVDrVMa_arV159gA-dimE35m7mbpvazbjNhJxz5Rzkc/edit?usp=sharing
.

Katrin Meinart - GAG prantsuse keele õpetaja

No comments:

Post a Comment