Thursday, August 24, 2017

Õpetajakoolitus Bolognas - "Public Speaking and Soft Skills" 13.-21.mai 2017

13.-21.mail 2017 osalesin ma Erasmus+ õpetajakoolitusel Bolognas, mis keskendus avalikkuse ees kõnelemisele ning pehmetele väärtustele.

Koolitusel osales 6 inimest, mis osutus suureks plussiks, sest see tähendas, et iga osaleja sai märgatavalt rohkem oma kõneoskusi arendada. Näiteks sai igaüks ette valmistada ja esitada kolm kõnet, suurema rühma korral poleks see kindlasti võimalik olnud.

Kõige esimesel koolituspäeval pani meie juhendaja Francesco Tarantino paika "mängureeglid" - ära anna ei endale ega teistele hinnangut; austa ennast ning grupikaaslasi; ole õigel ajal kohal; usalda juhendajat; tee vigu ning õpi neist; toeta igakülgselt teiste arengut. Sellised reeglid tekitasid hea ning innustava töömeeleolu.

Koolitusepäev algas hommikul kell 9.00 eelmisel päeval omandatud teadmiste kokkuvõttega. Kolmestes rühmades oli meie ülesanne kirjutada üles kõik märksõnad, millest eelmisel päeval räägiti ning neid tervele grupile tutvustada. Koolituspäevad olid päris pikad, tavaliselt kella nelja-viieni õhtul. Meil oli ka kaks ühist õhtusööki, muidu olid õhtupoolikud enda sisustada. 

Koolituse põhirõhk oli kõnepidamisoskuste arendamisel. Nagu mainitud, oli igaühel võimalus pidada kolm kõnet, mis kõik filmiti ning millele järgnes nähtu analüüs. Minu arvates oli see kogu koolituse üks tugevamaid külgi. Meile tutvustati väga palju teooriat ning sellel põhinev arutelu ettekannete plusside ja miinuste üle andis igale osalejale nii teadmisi oma tugevatest külgedest kui ka mõtlemisainet, kuidas oma nõrku külgi arendada. Jällegi tuleb kiita nii Francesco Tarantinot kui ka teisi grupiliikmeid, sest kogu analüüs oli aus, ent alati üksteist toetav. Oli kriitikat, ent sellele järgnesid alati õpetussõnad, mida ja kuidas järgmisel korral paremini teha. On ütlematagi selge, et kõikide osalejate esinemisoskus arenes märgatavalt nende kolme kõne vältel. 

Toon välja mõned tarkused, mida ma koolitusel omandasin ning mida ma kindlasti õpilastele edasi annan. Esiteks pani koolitus mind mõtlema, kui tähtis on igale avalikule esinemisele eelnev harjutamine. Kuulajana pöörame me märgatavalt rohkem tähelepanu inimese kehakeelele ning häälele kui esineja sõnadele. Teisisõnu, meid mõjutab rohkem see, kuidas midagi öeldakse ning mitte see, mida öeldakse. Et mõjuda publiku ees enesekindel, avatud ja usutav. nõuab see palju harjutamist.

Teiseks, kursusel rääkisime me palju kõne struktuurist. Juhendaja võrdles avalikku kõnet lennusõiduga, millel on õhkutõus, lend ise ning maandumine, ehk siis sissejuhatus, teema arendus ning lõppsõna. Sissejuhatust pidas juhendaja vaat et tähtsaimaks osaks, sest selle ülesanne on haarata kuulajat ning jätta hea esmamulje. Samtui jäi kõlama idee, et sissejuhatus on lubadus - selles mainitud erinevaid punkte tuleb kindlasti ka oma kõnes ka puudutada! 

Avalikkuse ees kõnelemist mõjutavad ka teised aspektid ning nendest tuli ka koolitusel juttu. Näiteks rääkisime me enesekehtestamisest, erinevatest juhtimisstiilidest ning nende plussidest ja miinustest, "ei"-ütlemisest ning kehakeelest. Kõik need valdkonnad on omavahel seotud ning nendega tuleb kindlasti arvestada, kui tahta pidada hea kõne.

Koolituse kõrvalt jäi meile piisavalt vaba aega ka muudeks tegemisteks. Näiteks saime me veeta kogu päeva Firenzes, seda tänu koolitajate paindlikkusele, kes olid nõus tegema meiega pikemaid tööpäevi selleks, et üks nädalapäev täiesti vabaks jääks.

Kokkuvõtteks jäin ma Erasmus+ raames Bolognas toimunud koolitusega ülimalt rahule. Kogu nädala tegevused olid väga hästi planeeritud, samas oli kava paindlik ning jättis aega, et iseseisvalt Bologna linnaga tutvuda. Rühmas valitses meeldivalt töine ning üksteist toetav meeleolu, koolituse juhendaja oli samuti ülimalt innustav. Koolituse käigus omandasime me väga palju teooriat, mis tuli ka praktikasse panna, et esitada võimalikult hea kõne. Viimasena, koolitus hõlmas laiemaid teemasid, kui ainult avalikkuse ees kõnelemine. 

Sain koolituselt palju enesekindlust ning praktilisi näpunäiteid, kuidas enda kõnelemiseoskust parandada, mis aga veelgi tähtsam - seda kõike saan ma koolitundides oma õpilastele edasi anda. 

Ettekannet koolituse kohta võib näha siin - Public Speaking and Soft Skills





Kristjan Salum
Gustav Adolfi Gümnaasiumi inglise keele õpetaja

No comments:

Post a Comment